Home

Nieuws 194 x bekeken

Zwanenburg: rol voerproducenten gaat veranderen

Odiliapeel – De rol van voerproducenten gaat de komende jaren sterk veranderen. Dat verwacht voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV.

Varkenshouders gaan zich organiseren in groepen en nemen zelf een nutritionist in dienst. Voerfabrikanten mogen dan inschrijven voor leveringen in een bepaalde periode, schrijft Zwanenburg in een column voor de brancheorganisatie Nevedi.

Varkenshouders bepalen zelf wel in de visie van Zwanenburg waar ze hun kennis en ondersteuning vandaan halen. Dat is niet per definitie bij de full service voerleverancier.

Bij de varkenshouders bestaat veel irritatie over de rendementspositie van de voerleveranciers. Uit een recent LEi-rapport blijkt dat de rendementen op eigen vermogen in de voersector de laatste jaren zijn gestegen van 12,2 procent naar 15,5 procent. Dit terwijl in de primaire sector het rendement negatief uitkomt op 2,9 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.