Home

Nieuws 237 x bekeken

Wijziging keuring bloembollen op wortelknobbelaaltje

Lisse – De Bloembollen Keurings Dienst (BKD) meldt, dat eind april jl. de VWA, op basis van recente wetenschappelijke kennis heeft bepaald dat, in tegenstelling tot berichtgeving van begin april, uitsluitend de gewassen Dahlia en Gladiool gekeurd dienen te worden op het wortelknobbelaaltje; de Meloidogyne chitwoodi/fallax.

Praktisch gezien houdt nu het volgende in voor de gewassen Dahlia en Gladiool: de bloembollen van beide gewassen dienen te worden gekeurd op aanwezigheid; in de zogenoemde “aangewezen gebieden”, de gebieden waar het wortelknobbelaaltje door de VWA is geconstateerd, moeten per perceel een aantal Dahlia’s en Gladiolen worden opgerooid en op de wortelpruik worden beoordeeld; buiten de aangewezen gebieden moeten Dahlia’s en Gladiolen in valplekken worden opgerooid en op de wortelpruik worden beoordeeld. De werkwijze met verscherpte visuele keuring op deze gewassen in de aangewezen gebieden blijft gehandhaafd. Dit zijn gebieden die door de VWA op basis van eerdere vondsten van deze nematoden als risicogebieden zijn aangemerkt. Zodra de kaart met de aangewezen gebieden door de VWA beschikbaar is gesteld, plaatsen de BKD deze op de website. De telers die in 2010 bloembollen teelden in de aangewezen gebieden, hebben van de VWA een brief gekregen waarin melding is gemaakt van de uitbreiding van de keuring op M. chitwoodi/fallax.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.