Home

Nieuws 253 x bekeken

Verkade en z'n meisjes al 125 jaar een begrip

Rotterdam - Koekjesfabriek Verkade bestaat maandag 125 jaar. De Zaanse fabriek, die aanvankelijk begon met brood en beschuit, is nu vooral bekend van chocolade en koekjes. En van de meisjes. Het oudste meisje dat nog in de fabriek heeft gewerkt, wordt maandag door de koekjesmaker in het zonnetje gezet.

'De meisjes van Verkade', tegenwoordig vaak te zien op tv-reclames, zijn sinds mensenheugenis verbonden aan de fabriek. Goedkope arbeidskrachten die met hun 'fijne motoriek', vond de fabrikant, perfect geschikt waren voor het inpakwerk. Honderden meisjes, vooral uit Amsterdam, liepen elke ochtend door de fabriekspoorten om aan het werk te gaan. Ook getrouwde vrouwen, wat voor die tijd een uitzondering was.

Ericus Verkade opende zijn Stoombrood- en Beschuitfabriek op 2 mei 1886. Hij boekte zo veel succes dat al snel andere producten van de band rolden, zoals honing, ontbijtkoek, chocolade en ook waxinelichtjes. Het merk geniet ook bekendheid door de koekblikken. En bij veel oudere koekjeseters zijn de Verkade-albums een begrip, waarin plaatjes geplakt konden worden die bij de koekjes en kaakjes zaten ingesloten.

Koninklijke Verkade werd in 1990 overgenomen door het Britse United Biscuits, dat op zijn beurt in handen is van investeringsmaatschappijen The Blackstone Group en PAI. Tegenwoordig werken In de fabriek in Zaandam ongeveer 550 mensen.

Op sommige plaatsen in het land is maandag iets te merken van het 125-jarige jubileum. De koekjesmaker trakteert op gevulde koektrommels, die her en der in het land worden gedropt.

Of registreer je om te kunnen reageren.