Home

Nieuws 211 x bekeken

'Verdeeldheid in aspergewereld bedreigt afzet'

Barendrecht – De aspergemarkt staat onder druk. Toenemende concurrentiedruk en een teruglopende vraag vanuit Duitsland dreigen voor nieuwe problemen in de afzet te gaan zorgen.

Dat constateren prominenten uit de aspergewereld. In een column in het weekblad Groenten & Fruit spreekt productmanager asperge bij The Greenery, Gerard van Loon, over het feit ’dat het aloude spook van verdeeldheid de kop opnieuw opsteekt’.

Volgens de voorman dreigt de toenemende concurrentie op de markt de asperge-afzet geen goed te doen. Hij vraagt zich af of de bedrijven op de afzetmarkt op dezelfde manier zullen investeren in promotie en innovatie als de samenwerkende partijen.

Die beslissing om concurrentie te organiseren staat de ondernemers vrij, aldus Van Loon, maar ’het mag geen synoniem voor verdeeldheid zijn’. Niet alleen Van Loon maakt zich zorgen, ook aspergebedrijf Teboza vreest problemen. ”De situatie wordt de komende jaren moeilijk”, zegt directeur Will Teeuwen in het Limburgs Dagblad.

Teeuwen wijst op de gestegen loonkosten ten opzichte van Europese concurrenten. Ook is de export naar Duitsland in de afgelopen jaren flink afgenomen. Partijen zouden daardoor teveel aangewezen zijn op de binnenlandse markt.

Desondanks ziet Van Loon potentie genoeg. Hij wijst op een gestegen groei van de binnenlandse consumptie, van 726 gram in 2006 naar 780 gram in 2009. ”Een betekenisvolle groei”, aldus Van Loon.

Of registreer je om te kunnen reageren.