Home

Nieuws 309 x bekeken

Verbazing over negatief ganzenadvies van KNJV

’s-Graveland/Zeist – De Vogelbescherming en Natuurmonumenten vinden het erg teleurstellend dat de jagers niet akkoord gaan met het huidige ganzenakkoord.

Vogelbescherming Nederland baalt van het besluit van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) dat zij nee zeggen tegen het akkoord. ”We zijn erg bezorgd dat de opstelling van de jagersvereniging er toe leidt dat er weer op grote schaal geschoten gaat worden op overwinterende ganzen” zegt een woordvoerder van Vogelbescherming.

Ook Natuurmonumenten vindt het erg jammer dat de KNJV een negatief advies heeft gegeven. ”Het heeft veel moeite gekost om acht organisaties op één lijn te krijgen. Het ganzenakkoord is een compromis maar wel door alle partijen in eerste instantie ondersteund. Wij als Natuurmonumenten houden ons er in ieder geval aan vast” aldus een woordvoerder van de organisatie. Het overgrote deel van de achterban (districtscommissies) van Natuurmonumenten is akkoord gegaan met het akkoord.

LTO-Nederland vindt dat het ganzenakkoord door moet gaan. De KNJV-leden vinden dat er veel te weinig is vastgelegd over hoe dat afschot bereikt moet worden. Ook vinden ze het onzin om over de ganzen aparte afspraken te maken, terwijl het beheer van wilde zwijnen en reeën ook problematisch is. LTO-Nederland is hier niet mee eens. “We moeten ergens beginnen”. LTO hoopt dat de andere partijen bij hun standpunt blijven. “Opnieuw beginnen zou veels te tijdrovend zijn. Je bent dan al snel weer een paar maanden verder” zegt LTO.

Maandag 23 mei komen de acht organisaties uit de Ganzen-8 bij elkaar. Dan zal moeten blijken wat de ware reden is dat de KNJV afhaakt. Of het ganzenakkoord definitief van tafel is is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.