Home

Nieuws 249 x bekeken

Tuinbouw blij met noodfonds

Den Haag - De tuinbouwsector reageert positief op het steunfonds dat staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wil inrichten om de economische gevolgen van de Ehec-crisis in Duitsland het hoofd te bieden.

Bleker dient in Brussel een aanvraag voor 10 miljoen euro steun in, dat door de sector zelf wordt verdubbeld tot 20 miljoen euro.
"We zijn blij met dit crisisbeheer. De sector heeft heel moeilijke jaren achter de rug. Dat heeft voor ons ook een rol gespeeld in dit crisisoverleg", zegt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht.
Van Ruiten zegt dat er 200 komkommertelers zijn getroffen en 700 tot 800 telers van tomaten, sla en paprika's. "Door deze crisis in Duitsland zijn alle producenten van groenten in Europa getroffen", zegt Van Ruiten.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland erkent dat de problemen met 10 miljoen euro niet zijn opgelost. "Maar we zijn agrarisch ondernemers en ondernemers gaan hoe dan ook eerst kijken hoe we de eerste klap op kunnen vangen. We gaan in overleg om te kijken hoe we de problematiek verder op kunnen lossen." Maat meldt dat de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca achter een Europees fonds voor getroffen tuinders is. Op de Europese markt voor groente is sprake van een vraagvermindering van 20 procent.

Maat roept supermarkten en handelaren op geen misbruik te maken van de goedkoop aanbod van de groenten door de verstoorde markt. "De tuinbouw is een van de topsectoren van Nederland. De sector is van groot belang voor de Nederlandse economie. Het is daarom belangrijk dat de sector behouden blijft", zegt Maat.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.