Home

Nieuws 209 x bekeken

Steunfonds voor tuinders

Den Haag – Het Nederlandse ministerie van landbouw vraagt aan de Europese Unie 10 miljoen euro voor een steunfonds die getroffen zijn door vraaguitval naar groente als gevolg van de uitbraak met de Ehec-bacterie in Duitsland. De tuinbouwsector moet in deze regeling 10 miljoen euro zelf bijdragen aan het steunfonds.

Het fonds is bedoeld om de tuinders te ondersteunen in de directe kosten die ze moeten maken doordat ze hun product niet kunnen exporteren naar Duitsland.

Staatssecretaris Henk Bleker spreekt van een zeer uitzonderlijke situatie, wat verder gaat dan ondernemersrisico. “We zitten middenin de oogst en de waar bederft snel. Het is niet zoals vlees dat je het tijdelijk kan opslaan. Er is hier geen sprake van een normaal bedrijfsrisco”, zegt Bleker.

Bleker benadrukt dat de tuinders wekelijks voor miljoenen euro’s aan exportwaarde mislopen door de crisis. Door de crisis in Duitsland is 20 procent van de afzetmarkt van vruchtgroenten verstoord.

Naast het Nederlandse steunfonds gaat Bleker morgen in de informele landbouwraad in Hongarije pleiten voor een Europees noodfonds voor de tuinders. Hij zegt dat dit niet eenvoudig zal zijn.

Bleker benadrukt dat Nederlandse producten tot nu toe veilig en schoon zijn. “Het is van groot belang dat in Duitsland duidelijk wordt wat de oorzaak is van besmetting. Wij helpen bij alle onderzoeken in Nederland die daarvoor nodig zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.