Home

Nieuws 327 x bekeken

Sortiment Iris breder en sterker

Lisse – Dat de houdbaarheid van Hollandse Iris op de vaas kort is, kan zo zoetjesaan wel naar het land der fabelen worden verwezen.

Het huidige sortiment bevat een groot aantal cultivars die gemakkelijk een week op de vaas staan en de veredeling is druk bezig om die tijd te verlengen. Ook naar nieuwe kleuren wordt gezocht, met tot gevolg dat de tijd dat de blauwe Iris het sortiment domineerde ook wel achter de rug is. In de keuringszaal bij de CNB in Lisse is daarvan deze week erg veel te zien. Door een aantal Iriskwekers en veredelaars wordt een zeer groot aantal cultivars getoond, waaronder nagelnieuwe.

Prachtig wit is de nieuwe Iris ‘Nofa White’ die werd ingebracht door de kwekersvereniging Saturnus. De cultivar heeft dezelfde eigenschappen als Iris ‘Saturnus’, maar is aanzienlijk witter. De houdbaarheid op de vaas is al gauw een dag of zeven. Voor de broeierij zijn de bollen evenwel nogal aan de prijs, hetgeen inhoudt dat deze Iris, net als vele andere groepsgenoten, veelal voor de export wordt ingezet en in Amerika ‘poor man’s orchid’ wordt genoemd.

Uit de veelheid aan andere irissen noemen we de prachtig blauwe I. ‘Hommes Blue’ van de gelijknamige kwekersvereniging. Iris Nova zet een heel nieuw sortiment onder de schijnwerpers, waaronder de blauwe nummer 09.01.69, de warm gele nummer 8000.03.45 en een forse gele onder nummer 02.001.18, alsmede de lichtblauwe nummer 01.000.03. Hommes Iris toont een vaas met Iris ‘Star Mauve’ in knopstadium, alsmede onder andere de lichtblauwe I. ‘Nofa Sapphire’, de donkerblauwe I. ‘Star Purple’ en de ijzersterke witte I. ‘Apollo’ waarvan inmiddels ongeveer 5,5 hectare wordt geteeld.

Maveridge International showt de gemêleerd blauwe I. ‘Mystic Beauty’, de zeer donkerblauwe I. ‘Midnight Passion’ en de witte I. ‘White Beauty’. Wit is ook I. ‘Mount Everest’ van Omniris en groot de bloemen van de lichtblauwe nieuwe Iris van Hans Boesaard.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.