Home

Nieuws 242 x bekeken

Rusland weigert toegang voor Braziliaans vlees

Moskou – Rusland weigert op korte termijn invoerbeperkingen voor een serie Braziliaanse vleesconcerns op te heffen.

Brazilië had Rusland hierom gevraagd. Het land zegt de Russische kritiek op Braziliaanse inspectiediensten te kunnen weerleggen. Rusland zegt wel toe in oktober opnieuw te kijken naar de geruchtmakende zaak.

Brazilië stuurde deze week een delegatie naar Rusland met naast diplomaten en politici deelnemers van de grote drie vleesconcerns: JBS-Friboi, Brasil Foods en Marfrig. Ze vroegen Rusland een verbod op de import van vlees van 29 productielocaties voorlopig op te schorten. De maatregel is pijnlijk: Rusland is voor Brazilië de grootste markt.

Volgens de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor is in Brazilië sprake van ”systeemfouten”. Uit een inspectieronde in verschillende Braziliaanse deelstaten bleek dat faciliteiten niet voldoen en inspecteurs vaak niet op de hoogte zijn van Russische invoereisen. Braziliaanse critici zien handelspolitiek: de regering in Rusland heeft aangegeven in 2020 geheel in de eigen behoefte te willen voorzien.

Brazilië vindt de conclusies kort door de bocht en stelt dat het onverdiend imagoschade oploopt op de internationale markt voor vlees. Het land heeft naar aanleiding van de Russische conclusies wel een serie extra inspectieronden aangekondigd, en belooft de kwaliteit van de inspecties via protocols op te krikken.

Of registreer je om te kunnen reageren.