Home

Nieuws 209 x bekeken

Peil waterbassins zakt

Honselersdijk – Vanwege de langdurige droogte moeten telers in de glastuinbouw steeds vaker alternatieve gietwaterbronnen toevoegen.

Het laboratorium van BLGG kan aan het aantal ingestuurde watermonsters van onder andere bron- of leidingwater merken dat telers hun regenwatervoorraad aanvullen, en willen weten hoe ze hier de bemesting op aan moeten passen.

Vanwege wisselende waterkwaliteiten van deze andere waterbronnen is het zinvol extra goed in de gaten te houden of berekende voedingsoplossingen nog in overeenstemming zijn met wat de drainwater-analyses aangeven.

Vanuit milieu-oogpunt is osmosewater het meest geschikt om de regenwatervoorraad mee aan te vullen. regen- en bronwater bevatten al snel meer natrium, waardoor eerder gespuid moet worden. De brijn-problematiek bemoeilijkt echter de toepassing van omgekeerde osmose.
Watertemperatuur

Met hoge kastemperaturen is het ook opletten dat druppelwater niet te warm wordt. Met heel warm weer, en een laag zuurstofgehalte in het druppelwater, kan bijvoorbeeld Pythium bij komkommer meer kans krijgen. Bijmenging van een deel koeler bron- of regenwater kan dan positief uitpakken.

Sommige telers geven bij jonge planten ook op het heetst van de dag even geen water, en starten de druppelbeurten weer als het ’s avonds iets koeler is geworden. Net daarvoor kan het nog in de leidingen aanwezige warme water gespuid worden.

Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.