Home

Nieuws 200 x bekeken

PT wil discussie over gelden keurmerk bloembollen SKBH

Zoetermeer - Het Productschap Tuinbouw wil met de bloembollenhandel discussie voeren over de toekomstige financiering van het keurmerk SKBH.

Dat blijkt uit stukken voor de sectorcommissie bloembollen. Het private keurmerk zou af moeten van collectieve financiering, stelt het PT. Het keurmerk geeft garanties voor een kwaliteit van de droogverkoop. Het keurmerk draagt in het buitenland de naam Flower Quality Mark Foundation.

Het PT stelt voor om in 2011 nog garant te staan voor de bijdrage van 72.000 euro aan het private keurmerk, waar veel waarde aan wordt gehecht. Volgens het PT is het keurmerk harder nodig dan ooit. "De huidige marktsituatie heeft een negatieve invloed op het kwaliteitsniveau in de sector. De activiteiten van SKBH geven positieve impulsen aan het kwaliteitsstreven in de sector", stelt het PT.
Het lukt niet om het draagvlak naar een voldoende niveau te tillen om zelfvoorzienend te zijn. Dat aandeel ligt op 80 procent, terwijl nu 60 procent van de markt is aangesloten. Het werven van nieuwe deelnemers verloopt moeizaam, blijkt uit het voorstel van het PT.

Uit de jaarcijfers van SKBH blijkt overigens dat het aantal partijen met afwijkingen afneemt. In 2001 werd nog 7,61 procent van het aantal gekeurde partijen aangemerkt met afwijkingen. Dat is 1,59 procent in 2010. Wel is het aantal gecontroleerde partijen ook afgenomen, van bijna 24.000 in 2001 tot 15.685 in 2010. Het aantal gekeurde bedrijven in 2010 bedroeg 18, twee minder dan in 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.