Home

Nieuws 271 x bekeken

Omzet duurzaam voedsel stijgt 30 procent

Utrecht – De omzet van duurzame voedselproducten is met bijna 30 procent gestegen. Dat meldt staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).

De omzetgroei wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de biologische sector. Met een omzetstijging van 13 procent naar 675 miljoen euro vormt biologisch voedsel de helft van alle verkochte duurzamere voedselproducten. De omzet van diervriendelijker geproduceerd vlees is in 2010 bijna verdubbeld ten opzichte van 2009. Het gaat hier vooral om het sterrenvlees van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming.

De omzetgroei wordt zowel bij supermarkten als speciaalzaken en restaurants geboekt. Bij supermarkten steeg vooral de omzet van vlees en zuivelproducten. Bij de buitenshuis-consumptie steeg de omzet van vleesproducten met 185 procent. Ook de omzet van koffie, thee en cacao en vis steeg fors in dit segment.

Het Platform verduurzaming Voedsel wil het aanbod van duurzamer geproduceerd voedsel vergroten. In het platform zitten vertegenwoordigers van de overheid en het bedrijfsleven, waaronder LTO. In het platform dat gericht is op verduurzaming van de dierlijke producten zijn negen marktpartijen vertegenwoordigd, Anevei, CBL, COV, de Dierenbescherming, KNS, LTO, het Ministerie van landbouw, Veneca en Nepluvi.

”De enorme groei laat zien dat de consument de inspanningen van de supermarktbranche op het gebied van duurzaamheid waardeert”, reageert supermarktorganisatie CBL op de groeicijfers. De organisatie ziet het enthousiasme waarmee de consument deze producten koopt als stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg van verduurzaming.

CBL merkt op dat in de monitor Duurzaam voedsel alleen de producten met een keurmerk zijn opgenomen. ”Veel vormen van verduurzaming zijn niet op het etiket opgenomen, zoals energiebesparende maatregelen in winkels, verduurzaming van reguliere producten en de aanpak van voedselverspilling.”

Lees ook: Prijs voedsel belangrijker dan duurzaamheid

Of registreer je om te kunnen reageren.