Home

Nieuws 140 x bekeken

Noordrijn-Westfalen versterkt rechten van het dier

Düsseldorf – De regering van Noordrijn-Westfalen versterkt de rechten van het dier met de invoering van grotere juridische mogelijkheden voor dierenbeschermingsorganisaties.

Zij zullen zich al in een vroeg stadium actief kunnen mengen in vergunningsprocedures. De organisaties krijgen bijvoorbeeld het recht om vroegtijdig een bepaalde zaak te laten toetsen bij de rechter. Bij de vergunningsprocedures kan het gaan om onder meer stalbouw, maar ook proeven met dieren.

Consumentenminister Johannes Remmel van de Duitse deelstaat heeft daarvoor een wetsontwerp op tafel gelegd. De bewindsman noemt de wet ’een mijlpaal voor de versterking van de dierenrechten.’ Remmel hoopt daarbij dat het voorbeeld van Noordrijn-Westfalen door de andere deelstaten zal worden gevolgd. Initiatieven uit Berlijn zijn naar zijn smaak niet te verwachten. ”Landbouwminister Aigner valt tot dusver alleen op door aankondigingen.”

Enige voorwaarde voor de dierenbeschermingsorganisaties om zich het beoogde recht van bezwaar toe te eigenen is, dat ze door de overheid als zodanig erkend zijn. Niet bij de overheid ingeschreven organisaties zonder statuten komen dus niet in aanmerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.