Home

Nieuws 189 x bekeken

'Nog jarenlang onzekerheid op voedselmarkten'

Brussel - De beweeglijkheid op de voedselmarkten zal door een structurele mismatch tussen aanbod en vraag de komende jaren aanhouden.

Dat zei Hafez Ghanem, assistent-directeur-generaal van wereldvoedselorganisatie FAO tijdens een voedselconferentie in Brussel. Om de wereld te kunnen blijven voeden, moet de jaarlijkse opbrengstgroei van graan verdubbelen.

Voedselprijzen zijn eigenlijk al moeilijk te voorspellen sinds het seizoen 2005-2006, aldus de Egyptenaar. Droogte in belangrijke productieregio’s van Europa en China stuwen de prijs de laatste weken omhoog. In bepaalde delen was de droogte in 30 jaar niet zo ernstig. Ghanem beklaagt zich ook over 'onverantwoordelijke steun voor bepaalde biobrandstoffen.'

De correlatie tussen voedselprijzen en de aardolieprijs is in de laatste vijf jaar toegenomen van 50 procent tot 80 procent. "Het is niet verstandig dat als maisprijzen 70 procent hoger liggen dan een jaar geleden, bijna 40 procent van het Amerikaanse mais wordt verwerkt in ethanol in plaats van voeding." De VS gebruikt vooral mais voor de productie van biobrandstoffen.

De Standard & Poor’s index van landbouwprijzen is sinds vorige week bijna 7 procent gestegen. De FAO stelt dat de wereldwijde voedselproductie met 70 procent moet stijgen om in 2050 de wereldbevolking te kunnen voeden. Volgens Ghanem ligt de wereld verre van op schema. De opbrengstgroei van granen bedraagt nu jaarlijks hooguit 1 procent.

In de jaren '60 van de vorige eeuw bedroeg de productiegroei nog 3 procent, vooral door de zogeheten 'groene revolutie' in Azië die toen plaatsvond. Tijdens de 'groene revolutie' gingen boeren in India, Pakistan en China op grotere schaal werken met kunstmest, beter zaaigoed en bestrijdingsmiddelen.

Volgens Ghanem is een groei van de opbrengst van granen met 2 procent noodzakelijk. De grootste groei valt te realiseren in Noord-Afrika, Rusland en delen van Afrika bezuiden de Sahara. Ghanem, hoewel geen voorstander van het compleet verbannen van speculanten van termijnmarkten, pleitte ook voor de aanpak van "excessief speculatief kapitaal."

Of registreer je om te kunnen reageren.