Home

Nieuws 304 x bekeken

NFO: zorgen om droogte-effect bij rui in fruit

Zoetermeer – De aanhoudende droogte baart de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) zorgen. Met name voor de effecten van de rui in kersen en hardfruit wordt gevreesd. ”In het ergste geval onstaat een tekort aan vruchten”, zegt Frans van Brandenburg.

In de Betuwe wordt inmiddels gesproken van extreme situaties. ”We hebben te maken met erg lage rivierstanden, ook de grondwaterstand is laag”, aldus de vakgroepvoorzitter fruit bij de NFO.

Het weerverloop van de komende tien dagen is volgens hem bepalend voor hoe de vruchtontwikkeling in de rest van het seizoen zal zijn. De uiteindelijke effecten zijn pas later in het seizoen zichtbaar, maar er zijn nu al duidelijke symptomen die erop wijzen dat de situatie in het fruit ongewoon is.

Zo is de rui bij kersen ongewoon vroeg dit jaar. In peer is de situatie nog moeilijk te overzien, aldus Van Brandenburg. ”Maar we maken ons wel zorgen over de effecten van de rui.” Met name in jonge percelen kan de rui veel invloed uitoefenen op de uiteindelijke oogst. In het meest extreme geval zal er een tekort aan vruchten ontstaan, waardoor het aantal kilo’s en de benodigde kwaliteit niet gehaald gaat worden, aldus Van Brandenburg. Ook moet er bij aanhoudende droogte rekening gehouden met een kleinere maatsortering van de vruchten. Dat laatste zou slecht zijn voor het rendement van de telers. ”We hebben het optimum nodig”, weet de fruitvoorman.

Telers lijken de situatie nog niet al te somber in te zien. Kersen- en perenteler Theo Vernooy ziet juist voordelen. ”We kunnen al met enige zekerheid zeggen dat we mooie, grove peren krijgen dit jaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.