Home

Nieuws 251 x bekeken

'NEN-certificering niet 100 procent waterdicht'

Tilburg – De certificeringsinstantie voor uitzendbureaus, Stichting Normering Arbeid (SNA), kan geen 100 procent garantie geven dat uitzendbureaus niet gerommeld hebben met de arbeidsadministratie bij ingehuurde krachten.

De SNA doelt daarmee onder meer op fouten die gemaakt worden bij tewerkstellingsvergunningen, identiteitvaststelling of betaling van minstens het minimumloon.

Volgens bestuurslid Leo Moeleker is het onmogelijk voor de SNA om daar volledig toezicht op te houden, omdat de certificeringsinstantie geen gegevens krijgt doorgespeeld van de Arbeidsinspectie, wanneer een uitzendorganisatie is betrapt op malafide praktijken.

Moeleker reageert daarmee op het bericht naar aanleiding van de publicatie van gegevens uit de tussenevaluatie van het Westland Interventieteam over 2010, die agd.media in handen heeft. Daaruit is gebleken dat er twee gecertificeerde uitzendorganisaties betrokken waren bij de inzet van illegale arbeiders in het tuinbouwgebied.

Arbeidsinspectie is volgens Moeleker niet gerechtigd om dergelijke gegevens te verstrekken aan de SNA. ”Er wordt momenteel wel aan gewerkt om die informatie-uitwisseling wettelijk mogelijk te maken. Dat is een grote wens van alle partijen.”

Gecertificeerde ondernemingen worden tweemaal per jaar gecontroleerd. ”Als er sprake is van een zwaar wegende afwijking, worden ondernemers voor 30 dagen geschorst.” Blijkt de onderneming binnen die termijn zijn bedrijfsvoering niet op orde te hebben gemaakt, dan verdwijnt het bedrijf zelfs uit het Register Normering Arbeid van de SNA.

In 2010 werden 331 ondernemingen van de ruim 2600 aangesloten uitzendbureaus uit dit register geschrapt. In de meeste gevallen zijn deze bedrijven bij reguliere controle door de mand gevallen, maar de SNA ook signalen uit de markt op. ”Dat moet een gemotiveerd signaal zijn”, aldus Moeleker.

De stichting kreeg in 2010 58 tips binnen. Op basis daarvan zijn acht ondernemingen uit het Register Normering Arbeid verdwenen. Het is moeilijk om aan te geven in welke sectoren die problemen zich precies voordoen.

Moeleker waarschuwt tuinders die arbeid inlenen zelf de wettelijke bepalingen goed in de gaten moeten houden. Tuinders die met een uitzendbureau in zee gaan, dat gerommeld heeft met de arbeidspapieren, lopen namelijk zelf ook het risico beboet te worden. De SNA heeft daarvoor een checklist beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.