Home

Nieuws 191 x bekeken

NBHV: 'Afstemmingsbeleid diertransport is aanfluiting'

Egmond aan Zee - Het afstemmginsbeleid tussen lidstaten over diertransporten is een aanfluiting. Dat zei Piet Thijsse, voorzitter van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV), vandaag vrijdag 27 mei op het NBHV-jaarcongres in Egmond aan Zee.

Door uitleg van de Europese regels nationaal te regelen ontstaan volgens Thijsse concurrentieverschillen en onwerkbare praktijken. Als voorbeeld noemt hij de regelgeving voor de stahoogte van runderen. “Als Europa toestaat dat elk van de 27 lidstaten zelf uitmaakt of het regels uitvoert, en als ze dat al doen ze zelf die regels mogen uitleggen, kun je niet meer met een vrachtwagen met vee door Europa rijden.” Thijsse geeft aan dat een land als Frankrijk transportverordening 1/2005 nog niet eens in zijn nationale wetgeving heeft opgenomen. Betreffende verordening, die officieel op 5 januari 2007 is ingegaan, regelt de bescherming en het welzijn van levende gewervelde dieren zoals koeien, varkens, schapen en paarden tijdens het vervoer binnen de EU en tijdens in- en uitvoer in het douanegebied van de EU.

Het is volgens de voorzitter cruciaal om eerst na te denken over handhaving en interpretatie voordat nieuwe regels worden bedacht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.