Home

Nieuws 175 x bekeken

Ministeries betalen 1 op 5 facturen te laat

Den Haag - Ministeries betaalden in 2010 een op de vijf facturen niet binnen de zelf gestelde norm van dertig dagen.

Dat blijkt uit het financieel jaarverslag van het Rijk, dat donderdag is gepubliceerd. Sneller betalen voor opdrachten of producten was een van de maatregelen die het kabinet in 2009 invoerde om het bedrijfsleven door de financiële crisis te helpen. De maximale betaaltermijn werd verlaagd van 45 naar dertig dagen. Het kabinet stelde zich ook ten doel om minimaal 90 procent van de facturen op tijd (binnen dertig dagen) te betalen.

In 2009 bleef het percentage steken op 75 procent. Vorig jaar steeg het wel, maar strandde het op 81 procent. Alleen de ministeries van Financiën, Buitenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat haalden de norm van 90 procent tijdig betaalde rekeningen.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken bepaalde vorig jaar december al dat ondernemers een schadeloosstelling krijgen als de overheid niet binnen dertig dagen betaalt. Er moet dan een vertragingsrente van 8 procent worden betaald en voor elke te laat betaalde factuur geldt een standaardboete van 40 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.