Home

Nieuws 276 x bekeken

Ministerie verkleint beperkingsgebied vogelgriep

Den Haag – Vanaf 13.00 uur vandaag is het beperkingsgebied voor vogelgriep in Kootwijkerbroek verkleind. In het gebied liggen nu nog veertien pluimveebedrijven.

De aanpassing van het toezichtsgebied is het gevolg van de uitslagen van de tests bij de 62 pluimveebedrijven in het gebied. Alle bedrijven bleken vrij van het virus.

Het nieuwe beperkingsgbeid is nog steeds groter dan 1 kilometer rondom het besmette bedrijf. Dit wordt veroorzaakt doordat voor de begrenzing van het gebied wegen worden gebruikt en er tussen de Wencopperweg en de Wesselseweg in Barneveld geen verbindingsweg ligt. Dat houdt onder andere in dat een legbedrijf dat op 2.819 meter van het besmette bedrijf ligt, toch in het verkleinde beperkingsgebied ligt.

Voor het beperkingsgebied gelden dezelfde beperkingen als in het oude beperkingsgebied, dat wil zeggen dat pluimvee binnen gehouden moet worden en dat het vervoer van pluimvee, eieren en mest (van bedrijven met pluimvee) is verboden. Auto’s die normaliter worden gebruikt voor het transport van pluimvee, (broed)eieren en pluimveemest mogen niet in het gebied komen. Ook geldt de bezoekersregeling voor de pluimveebedrijven.

Consumptie-eieren mogen wel uit het gebied worden afgevoerd naar daarvoor aangewezen pakstations. De eieren mogen alleen vervoerd worden in eenmalige verpakkingen. De gebruikelijke plastic kratten die hergebruikt kunnen worden zijn hiervoor niet toegestaan.

Conform EU-regelgeving blijft de nieuwe beperkingszone van kracht tot drie weken na het ruimen van het besmette bedrijf, dus tot en met donderdag 2 juni 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.