Home

Nieuws 237 x bekeken

Ministerie hoefde niet op te treden tegen invoer maismeel

Den Haag – Het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwalitiet is tekort geschoten bij het onderzoek naar de invoer van met genetische gemodificeerde grondstoffen vervuild maismeel in 2007.

Maar het ministerie kon niet meer optreden toen dat gevraagd werd. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft in een juridische procedure van Greenpeace tegen het ministerie geoordeeld dat de bezwaren van Greenpeace tegen de besluiten van het ministerie ongegrond waren.

Greenpeace trof in 2007 in een lading maismeel sporen van genetisch gemodificeerde gewassen aan. Volgens Greenpeace ging het om 1,9 procent van de lading. Het ministerie liet onderzoek doen door voedselveiligheidsinstituut Rikilt, die concludeerde dat het ging om minder dan 0,9 procent van de lading. Dat betekent dat het maismeel niet hoeft te worden voorzien van een etiket dat er genetisch veranderde bestanddelen in zitten.

Het ministerie heeft echter verzuimd na te gaan of de sporen van genetisch veranderde grondstoffen niet hadden kunnen worden voorkomen. De lading maismeel is in 2007 naar Noorwegen doorgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.