Home

Nieuws 769 x bekeken 1 reactie

Meer producten toegestaan in vergister

Lelystad – De positieve lijst van producten die in de vergister mogen, wordt uitgebreid met 23 producten.

Acht mogen meteen al, vijftien andere binnen drie maanden. Verder wordt de toelatingsprocedure voor reststoffen in vergisters vereenvoudigd. Dat heeft staatssecretaris Bleker vanmiddag toegezegd op een bijeenkomst in Lelystad.

Onder de acht stoffen zijn bietenpulp, bierbostel, uiensap, uienpulp, brood- en deegresten en cichorei. De andere zijn nog niet bekendgemaakt.

Ondernemers krijgen verder zelf een grotere verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het te vergisten materiaal. Wie van een product dat niet op de lijst staat zelf de veiligheid kan garanderen met uitslagen van laboratoriumonderzoek, mag dat product vergisten. Een één-op-één-toelating van alles wat gmp+-waardig is, zit er niet in, aldus een woordvoerder van het ministerie in een toelichting.

Bleker komt hiermee tegemoet aan wensen van de biogasbranche. Het besluit past in het kabinetsbeleid van duidelijker en minder regels. Hij waarschuwt wel dat ’wie gaat morrelen de sigaar is’.

De biogas-sector schreeuwt om verruiming van de mogelijkheden voor co-vergisting. Restproducten zijn afgelopen jaren sterk in prijs gestegen. Glycerine, een gewild en energierijk product, werd in 2007 nog gratis afgeleverd en kost nu 200 euro per ton, aldus de Biogas Branche Organisatie (BBO). Co-producten maken volgens de BBO de helft uit van de kostprijs van biogas. De prijzen zijn volgens de BBO ’ kunstmatig hoog’, waardoor ’heel veel’ installaties nu stil zouden staan.
De positieve lijst, Bijlage Aa van de Meststoffenwet, is in juli 2006 gepubliceerd en sindsdien amper uitgebreid.

Voorzitter Aike Maarsingh reageert zeer positief op de maatregel. ”De overheid kan de grondstoffenprijzen niet verlagen, zegt hij, maar wel het speelveld. En dat is gebeurd.”
Ook Gerke Draaistra van E Kwadraat Advies is positief. ”Het is nu zaak met zo weinig mogelijk moeite zo veel mogelijk materiaal in de vergister te krijgen.”

Kritische reacties zijn er ook. Bierbostel en bietenpulp zijn nu gewild als diervoeder. Toelating in de vergister kan concurrentie tussen vergisting en diervoeder vergroten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Alleen dat uienspul kan in de vergister,maar de rest zijn voedermiddelen en gaan de voerprijzen verder opdrijven.Bierbostel is een eiwitrijk produkt waarvan in europa een groot tekort is,dus nog meer soya invoeren?????

Of registreer je om te kunnen reageren.