Home

Nieuws 182 x bekeken

'MKZ-onderzoek baant weg voor nieuwe aanpak'

Londen – De vaststelling dat koeien maar een betrekkelijk korte periode het mond- en klauwzeervirus overdragen, kan tot een andere bestrijdingsaanpak leiden.Dat zegt Mark Woolhouse van het Centre for Immunity, Infection and Evolution van de University of Edinburgh.

Woolhouse is betrokken bij het experiment dat is uitgevoerd door het Institute for Animal Health (IAH) in Pribright. Daarbij bleek dat de besmette dieren het virus alleen overdragen als ze ook uiterlijke verschijnselen hebben.

”Dat biedt de mogelijkheid om dieren te detecteren in de periode dat ze wel besmet zijn, wij de besmetting kunnen aantonen, maar waarin ze nog geen andere dieren hebben kunnen besmetten”, zegt Woolhouse. Hij meent dat de leerboeken zullen moeten worden aangepast, waarin staat dat het aantonen van het virus (in lichaamsvloeistoffen) betekent dat het dier besmettelijk is.

Afhankelijk van de gebruikte test kan nu al anderhalf tot drie dagen voordat MKZ zichtbaar is bij het dier in monsters de ziekte worden aangetoond. Woolhouse zegt dat veel energie gestoken moet worden in de ontwikkeling van snelle praktische tests. Als die goed worden ingezet, kan de bestrijdingsaanpak veranderen met minder ruiming van dieren, terwijl tegelijkertijd de ziekte sneller wordt ingedamd. ”Als we besmette dieren ontdekken, voordat ze zelf virus verspreiden, dan hoeven we niet langer dieren te ruimen, die nu nog preventief gedood worden. De uitdaging is om dat wat we in het laboratorium kunnen, ook in het veld toe te passen.”Bryan Charleston van het IAH zegt dat nieuwe tests in ontwikkeling zijn, die ook virus in lucht moeten kunnen aantonen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.