Home

Nieuws 339 x bekeken 2 reacties

LEI: meer investeren in landbouwontwikkeling in strijd tegen hoge voedselprijzen

Den Haag – Er moet meer geïnvesteerd worden in productiecapaciteit van granen om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar voedsel.

Dat zegt hoogleraar Landbouwpolitiek Roel Jongeneel van het landbouweconomisch instituut LEI over de internationale hoge voedselprijzen. ”Dat betekent meer investeren in landbouwkundig onderzoek. Daarnaast moet in de ontwikkelingsproblematiek meer aandacht worden besteed aan de landbouw”, zegt Jongeneel.

Hij schetst dat als de energieprijzen dalen, de crisis op de graanmarkt volgend jaar voorbij kan zijn. ”De marge tussen schaarste en overvloed is smal. Een tekort kan zo omslaan naar een overschot.

Maar dat is geen reden om het sein ’brand meester’ te geven”, vindt Jongeneel. Hiervoor is volgens de onderzoeker beleid nodig van voorraadbeheer en prijsstabilisatie, om hiermee de instabiliteit op korte termijn te beheersen. Daarnaast is er beleid nodig over het afstemmen van de productie van biobrandstoffen op de vraag naar voedsel. ”De maag gaat voor de tank”, zegt Jongeneel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gezien de stand van de granen van nu dan kun je zeggen dat
  er dit jaar geen overvloedige oogst komt. Niemand heeft het
  weer namelijk in de hand.

 • no-profile-image

  wat een geteut over duur voedsel .
  als de prijs struktureel hoger blijft loont het de moeite nieuwe rassen,technieken,etc,etc te ontwikkelen en te gebruiken,dit gaat niet met een prijs van 12 ct.
  energie en arbeid zijn door de jaren heen meer gestegen dan voedsel.
  Ik zie geen probleem nu het graan iets duurder is

Of registreer je om te kunnen reageren.