Home

Nieuws 968 x bekeken

Kwaliteit Nederlandse kalkoenen verbeterd

Duiven - De kwaliteit van de kalkoenen die Nederlandse kalkoenhouders aan Duitse slachterijen leveren kan zich weer meten met die van Duitse kalkoenhouders.

Dit zei Jo Evers, voorzitter van de BAV (coöperatie Bevordering Afzet Vleeskalkoenen), dinsdag in Duiven tijdens de algemene jaarvergadering van de BAV. Een vertegenwoordiger van een Duitse kalkoenslachterij bevestigde dit met de opmerking dat hij ”aangenaam verrast was over de kwaliteit van de Nederlandse kalkoenen in 2011.”

In 2010, vooral in het voorjaar, bleef de kwaliteit van de Nederlandse kalkoenen achter bij die van de Duitse. Door onder meer luchtweg-, poot- en verteringsproblemen. Die problemen doen zich nu niet meer of in mindere mate voor. De verbetering komt mogelijk doordat de eendagskuikens nu niet meer uit Frankrijk maar uit Duitsland komen.

De prijs van kalkoenenvoerder steeg vorig jaar met circa 30 procent, maar doordat ook de opbrengstprijzen toenamen, bleven de saldi ongeveer gelijk. Die lagen wel onder de saldi die Duitse kalkoenmesters behalen. Evers: ”De technische en financiële resultaten van de Nederlandse mesters waren flink wisselend. De goede Nederlandse bedrijven kunnen zich meten met de Duitse bedrijven.”

Doordat de zelfvoorzieningsgraad voor kalkoenvlees in Duitsland is toegenomen van ongeveer 60 tot meer dan 80 procent, zullen de Nederlandse kalkoenhouders zich met kwaliteit moeten onderscheiden in Duitsland, aldus Evers. ”Of de Nederlandse markt bewerken met Nederlandse kalkoen.” De kalkoenhouders hebben bij de overheid subsidie aangevraagd voor het project ’Kalkoen – vaker doen!’ voor de promotie van consumptie van kalkoenvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.