Home

Nieuws 181 x bekeken

Kosten voor veekeuringen bij vleessector neergelegd

Londen – Britse veehouders zijn woedend over het op de gebruikers afwentelen van de kosten voor het keuren van vee in slachthuizen.

Die kosten, geschat op bijna 30 miljoen per jaar, worden tot nu toe door de inspectiedienst en dus door de overheid gedragen maar die heeft nu besloten dat de vee- en vleessector de keuringen zelf moet betalen. De beslissing is deze week gevallen in het bestuur van de Food Standards Agency, onder wie de vleeskeuringsdienst ressorteert. Daaraan is een lange inspraakronde vooraf gegaan waarbij de boerenorganisatie en vleeswereld voortdurend hebben geprobeerd de 'privatisering' tegen te houden. Het resultaat daarvan is wel dat kleinere slachthuizen, die tot 5.000 dieren per jaar verwerken, lagere heffingen betalen dan hun grote collega’s. Het plan moet nu alleen nog formeel worden goedgekeurd door de minister voor plattelandszaken waarna het vanaf april volgend jaar in fasen zal worden ingevoerd.

Volgens de National Farmers Union 'zal dit plan ernstige gevolgen hebben voor de concurrentiekracht en duurzaamheid van de rood en wit vlees sectoren.' De NFU vindt dat het keuringsregime op korte termijn eens goed beoordeeld moet worden om te kijken waar bespaard kan worden. Een van de ideeën daarbij is om het inhuren van private, geaccrediteerde keurmeesters mogelijk te maken. "Het is belachelijk dat wij nu voor de kosten moeten opdraaien van een ouderwets en buitenproportioneel systeem dat wordt uitgevoerd door een kostbare openbare dienst die daarop een monopolie heeft."

Of registreer je om te kunnen reageren.