Home

Nieuws 252 x bekeken

Kamermeerderheid voor ontkoppeling voorschrijven en verkoop antibiotica

Den Haag – Dierenartsen dreigen hun inkomsten uit de verkoop van diergeneesmidden kwijt te raken. Alle oppositiepartijen zijn voor het ontkoppelen van de apothekersrol van de dierenarts.

Dat blijkt donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over antibioticagebruik in de veehouderij. Alleen regeringspartijen CDA en VVD zien voorlopig nog geen aanleiding voor het scheiden van de verkoop van diergeneesmiddelen en het voorschrijven daarvan.

Gedoogpartij PVV stelde haar visie voor ontkoppeling tijdens het debat bij. De partij wil eerst afwachten wat er met het huidige beleid wordt gerealiseerd. Als dit tegenvalt zal de partij in het najaar alsnog een ontkoppeling steunen.

CDA en VVD hebben vertrouwen in het systeem dat het voorschrijven van antibiotica inzichtelijk moet maken, Vetcis. Dierenartsen die buitensporig antibiotica voorschrijven of veehouders die buitensporig antibiotica gebruiken komen hiermee vanzelf in beeld, vinden de regeringspartijen. ”Het is hierbij wel van belang dat er geen zogenoemde freeriders meer zijn. Iedereen moet verplicht worden om mee te doen in het registratiesysteem”, vindt CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wil nog niet direct aan de ontkoppeling. Op basis van het rapport van Beerenschot, over het effect van de ontkoppeling op het gebruik van antibiotica, verwacht hij dat deze knip geen groot effect zal hebben in de reductie van antibiotica.

De staatssecretaris staat achter de visie van D66-kamerlid Stientje van Veldhoven dat de verdienprikkel voor dierenartsen moet worden weggenomen in het voorschrijven van diergeneesmiddelen. Bleker werkt wel aan een plan waarin de ontkoppeling wordt voorbereid en waarin een nieuwe rol voor de dierenarts is opgenomen. ”Dit plan komt in november. Afhankelijk van de resultaten die geboekt worden op het gebied van antibioticareductie zal de termijn waarop het plan wordt ingevoerd worden bepaald”, zegt Bleker. Hij wil toe naar de situatie waarin de dierenarts een vaste relatie heeft met een veebedrijf en daarin de rol van ’directeur diergezondheid’ krijgt. Daarmee moet de dierenarts wel een boterham kunnen verdienen door een vaste bedrage en een bijdrage per consult, zegt Bleker.

Bleker zegt op de korte termijn een overheidscontrole in te voeren op de Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDA) die het voorschrijfbeleid voor antibiotica gaat ontwikkelen en die aan de hand van Vetcis gaat beoordelen of veehouders of dierenartsen te veel antibiotica gaan gebruiken. ”Er komt een soort staatstoezicht”, aldus Bleker.

Diverse Kamerleden zien liever dat het hele systeem door de overheid wordt beheerd, omdat er anders onvoldoende inzicht is vanwege privacy-afspraken in Vetcis. ”Als de voorgestelde werkwijze niet blijkt te werken, kom ik met verdergaande maatregelen”, zegt Bleker. Om te voorkomen dat dierenartsen of veehouders niet meedoen in Vetcis wordt deelname algemeen verbindend verklaard.

De Tweede Kamer lijkt ook af te willen van het gebruik van hoogwaardige antibiotica, de derde en vierde generatie cefalosporinen en quinolonen, die ook belangrijk zijn in de humane medische zorg. Bleker wil hier op een later moment op terugkomen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) begrijpt de ideeën voor het reserveren van deze hoogwaardige antibiotica voor humaan gebruik, maar wil eerst het advies van de Gezondheidsraad afwachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.