Home

Nieuws 226 x bekeken

'Kalfsvleessector helpt CO2-uitstoot rundersector laag te houden'

Noordwijk – De Nederlandse kalfsvleessector helpt de emissies van de melkveehouderij en de rest van de rundveehouderij laag te houden.

Dit blijkt volgens onderzoeker Tommie Ponsioen van Blonk Milieuadvies uit een studie in opdracht van de kalverhouderij.

De Europese rundvleessector stoot gemiddeld 35 kilo CO2 per kilo vlees uit. De Nederlandse rundvleessector zit daar stevig onder door de grote melkveestapel en de vleeskalverhouderij. Er is maar een beperkt aantal vleeskoeien en -stieren. De gemiddelde Nederlandse melkkoe stoot gemiddeld 9 kilo CO2 per kilo vlees en 1,2 kilo CO2 per kilo melk uit. Het gemiddelde vleeskalf stoot 8 kilo CO2 per kilo vlees uit.

Het gemiddelde varken in Nederland stoot zo’n 5 kilo CO2 per kilo vlees uit.
In het onderzoek van Blonk is ook gekeken naar een scenario zonder vleeskalverhouderij in Nederland. Daaruit komt naar voren dat in dat geval meer rundvlees zou worden geproduceerd en gegeten. Als gevolg daarvan zou de gemiddelde CO2-uitstoot per kilo vlees stevig stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.