Home

Nieuws 219 x bekeken

KNMI: droogste voorjaar ooit

De Bilt - Het voorjaar is in Nederland nog nooit zo droog geweest als nu. Dat meldt het KNMI.

Ondanks de paar buien van afgelopen weekeinde zijn de neerslagtekorten zeer groot. Voor de tweede helft van de week worden opnieuw enkele buien verwacht, maar desondanks neemt de landelijk droogte verder toe. Het overwegend zonnige en meestal vrij warme weer zorgt voor veel verdamping, zegt het KNMI.

Volgens het weerinstituut wordt het tekort dat er nu is aan neerslag vaak pas aan het einde van de zomer gemeten. Of het neerslagtekort hierdoor in de zomer nog veel verder op gaat lopen, valt nog niet te zeggen. "Seizoensverwachtingen zijn nog niet betrouwbaar genoeg om zinnige uitspraken te doen over het gemiddelde zomerweer."

Door de droogte staat het water in de rivieren laag. De afvoer van de Rijn is nu lager dan in het recordjaar 1976 in deze tijd van het jaar. Alleen eind mei 1921 was er bij Lobith een nóg lagere Rijnafvoer dan momenteel. Ook het grondwater staat op veel plaatsen in Nederland erg laag. Er is veel neerslag nodig om het grondwaterniveau weer op normale waarden te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.