Home

Nieuws 178 x bekeken

Joodse organisaties beginnen kort geding over ritueel slachten

Amsterdam – Het Nederlands-Israëlitisch kerkgenootschap en de Joodse Gemeente Amsterdam dagvaarden de Nederlandse staat, Wageningen Universiteit en de koepelorganisatie voor dierenartsen, de KNMvD. De organisaties willem meer informatie over de totstandkoming van rapporten over het dierenwelzijn bij koosjere slacht.

Rapporten van onderzoeker Bert Lambooij van Wageningen Universiteit liggen ten grondslag aan een wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren. In het onderzoek van Lambooij staat dat dieren bij onverdoofd slachten (keeldoorsnede) nog 80 seconden bij bewustzijn blijven. Bij verdoofd slachten is dat slechts 4 seconden. De metingen zijn gedaan op een bedrijf in Aalten, in de Achterhoek.

Wageningen Universiteit stelt dat op grond van de gegevens, “het vermoeden bestaat dat bij onverdoofd slachten het dier meer lijdt”, aldus een woordvoerder De universiteit stelt echter zich niet te willen mengen in het publieke debat over onverdoofd slachten. “Wij hebben geen waardeoordeel over ritueel slachten en zoeken geen discussie.”

De joodse organisatie worden in hun visie ondersteund door de Amerikaanse levensmiddelenchemicus Joe Regenstein van Cornell University. Regenstein zet zich namens diverse joodse organisaties in de VS in voor het oprichten van koosjere keurmerken en verdedigen van koosjere productiemethoden.

Regenstein noemt het onderzoek van Wageningen Universiteit slecht, zonder details te noemen. Regenstein noemt Europese kennisinstellingen “bevooroordeeld” wat betreft religieuze productiemethoden.

Koosjere slacht wordt in Nederland uitgevoerd bij circa 3.000 dieren per jaar. Volgens de dagvaardende organisaties is de slacht, uitgevoerd door een opgeleid iemand, beter voor het dierenwelzijn dan de ”industriële slacht op 475 miljoen dieren zoals in Nederland gebruikelijk is.”

Volgens de Partij voor de Dieren wordt het dieronvriendelijke karakter van onverdoofd slachten ook erkend door de joodse organisatie Rabbinical Assembly in de VS, maar deze ontkent dat in een statement.

Of registreer je om te kunnen reageren.