Home

Nieuws 160 x bekeken

Hoofdverdachte aangehouden in zaak illegale antibioticahandel

Groningen – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze week een derde verdachte aangehouden in een zaak rondom illegale handel in antibiotica.

Een veertigjarige man uit Overijssel is door de rechter-commissaris in Groningen voor veertien dagen in bewaring gesteld. De man is hoofdverdachte in een onderzoek naar ongecontroleerde handel, aflevering en gebruik van niet-geregistreerde antibiotica in de vleeskuikensector.

De man was vorige week maandag al aangehouden, maar de rechter-commissaris oordeelde dat de man niet gevangen mocht worden gehouden. Hierop ging het OM in beroep, waarna de man donderdag toch in hechtenis werd gesteld.

Behalve de man is ook nog een 41-jarige vrouw uit provincie Overijssel aangehouden. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de organisatie. De vrouw is verhoord, maar niet voorlopig in hechtenis gesteld.

In maart werden een pluimveehouder en een medewerker van een handelaar in veevoedingssupplementen aangehouden in verband met dezelfde zaak. Hiervoor werden zes bedrijven in Overijssel en Groningen doorzocht, waarbij duizenden kilo’s niet-geregistreerde antibiotica in beslag werden genomen.

Door het illegaal gebruik van antibiotica of het gebruik van niet-geregistreerde middelen kan het risico op besmetting met resistente bacteriën moeilijker worden ingeschat, waardoor er mogelijk gevaar is voor de volksgezondheid. ”Bedrijven kunnen grote winsten behalen door de handel of het gebruik van niet-geregistreerde antibiotica. Het is goedkoper dan geregistreerde antibiotica, dus bedrijven kunnen hier een concurrentie- en productievoordeel mee halen”, zegt het OM.

Of registreer je om te kunnen reageren.