Home

Nieuws 193 x bekeken

'Hoge voedselprijzen gevaar voor armen en wereldeconomie'

Oxford – Voedselprijzen stijgen de komende twintig jaar met 120 tot 180 procent.

Dat zegt hulporganisatie Oxfam International in een rapport. De situatie wordt daardoor nijpend in arme landen, waar zo’n 80 procent van het inkomen noodgedwongen wordt uitgegeven aan voedsel. Ook de groei van de wereldeconomie komt echter in gevaar.

De voedselprijsstijging is volgens de organisatie voor zeker de helft toe te schrijven aan klimaatverandering. De groeiende en toenemend vlees etende bevolking neemt ook een groot deel van de voedselprijsstijging voor hun rekening.De vraag naar voedsel stijgt circa 70 procent in de periode tot 2050, aldus Oxfam International.

Hoge voedselprijzen droegen bij aan sociale onrust in de Arabische wereld, welke aanzet gaf tot soms bloedige revoluties. Deze onrust, met gevolgen als massa-emigratie en geweld, neemt volgens het rapport met hogere voedselprijzen alleen maar toe. Het systeem is volgens Oxfam International ”failliet”, en komt slechts een beperkt aantal multinationals ten goede.

Tenminste twaalf centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank, verhoogden vanwege de oplopende prijzen de basisrente. Dat kan direct leiden tot stagnatie of gedempte groei van de economie. Hoge voedselprijzen zijn daarmee volgens Oxfam International niet alleen een gevaar voor armen, maar ook voor de wereldeconomie.

De groep van twintig belangrijkste economieën stoppen wat de organisatie betreft met het ondersteunen van biobrandstoffen op basis van voedselgewassen. Tevens moeten afspraken worden gemaakt over het opbouwen van wereldwijde voorraden van met name graan.

Oxfam International publiceert het rapport bij de lancering van de Oxfam Grow-campagne. Hieraan verlenen de Braziliaanse oud-president Luiz Lula da Silva en de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu steun.

Of registreer je om te kunnen reageren.