Home

Nieuws 299 x bekeken

Hof moet experts zelf zoeken in komkommerzaak

Den Haag – Het Haagse gerechtshof moet zelf deskundigen zoeken in een slepende rechtszaak tegen coöperatie Coforta (voorheen VTN en Greenery) over komkommers.

Een groep van zeker honderd (oud)komkommertelers wilde dat het Landbouweconomisch instituut LEI onderzoek zou doen naar een mislukt afzetexperiment uit 1997. Coforta heeft dit afgewezen, stelt advocaat Peter Duijsens. De tegenkandidaten die Coforta voorstelden, werden door de telers afgewezen. Coforta komt mogelijk later met een reactie op dit besluit.

De rechter wil onder meer van deskundigen weten hoe realistisch het was dat Coforta in 1997 verwachtte vaste relaties te kunnen opbouwen met grote afnemers en hoe groot het effect was van buitenlandse concurrentie.

De komkommertelers willen compensatie voor schade van een in 1997 geïntroduceerde verkoopmethode. Volgens Duijsens gaat het om miljoenen euro’s. Daarbij zette handelshuis The Greenery een groot deel van de komkommers af aan vaste afnemers tegen een tevoren vastgestelde prijs (boardsysteem).

De telers claimen dat ze prijzen ontvingen onder de marktprijs. Uit stukken blijkt verder dat een aantal telers vervolgens buiten de veiling om afzette. The Greenery paste de verkoopwijze na dat proefjaar aan.

Uit de gerechtelijke stukken van februari dit jaar blijkt dat The Greenery in 1997 circa de helft van de komkommers op deze wijze afzette.

Daarnaast moet de deskundige een schatting geven van het nadeel dat telers hebben geleden door het verkoopsysteem. Volgens Duijsens is er overleg met Coforta over de keus van deskundigen.
De zaak loopt al sinds 2001. Naar verwachting volgt in 2012 een uitspraak. Coforta wilde gisteren niet reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.