Home

Nieuws 210 x bekeken

Groentesector gaat testen op Ehec-bacterie

Zoetermeer - Telers en handelaren van groente gaan hun producten steekproefsgewijs testen op de Ehec-bacterie. Dat maakte het Productschap Tuinbouw donderdag bekend. De testen zijn preventief en moeten voorkomen dat de bacterie behalve in Duitsland en Scandinavië ook in Nederland om zich heen grijpt.

Het Productschap trekt samen op met de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en gaat vooral komkommers, tomaten en sla testen. Groente moet al aan allerlei hygiëne-eisen voldoen, maar de sector wil met deze extra test het zekere voor het onzekere nemen.

De Ehec-bacterie, die in Duitsland honderden slachtoffers heeft gemaakt, kan darmbloedingen, diarree, braken, misselijkheid, koorts, buikkrampen en nierklachten veroorzaken. Inmiddels zijn drie Duitsers aan de darmbacterie bezweken. Donderdag ontdekten onderzoekers dat komkommers uit Spanje de bacterie naar Duitsland hebben gebracht. Mogelijk zijn er nog meer besmettingsbronnen.

Vooralsnog is één Nederlands geval van Ehec-besmetting bekend. De vrouw in kwestie heeft de besmetting opgelopen in Duitsland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft artsen in Nederland gevraagd alert te zijn op verschijnselen die bij de besmetting horen, zoals bijvoorbeeld diarree. Volgens het instituut zijn er geen meldingen binnengekomen waaruit blijkt dat diarree op dit moment vaker dan gemiddeld voorkomt in Nederland.

Nederlandse telers, handelaren en supermarkten hebben de afgelopen dagen vragen van afnemers en klanten gekregen over de veiligheid van groenten. De sector heeft er vertrouwen in dat de producten veilig zijn, maar heeft toch besloten extra te testen.

Of registreer je om te kunnen reageren.