Home

Nieuws 148 x bekeken

Groentesector VS wil geen paniek na residupublicaties

Washington – Grote afzetorganisaties voor groente en fruit in de Verenigde Staten hebben de nationale overheid gewaarschuwd terughoudend te zijn met de publicatie van residugegevens.

Later deze maand publiceert het ministerie van landbouw USDA de residugegevens van 2009.

De Amerikaanse groentesector heeft dezelfde ervaring met milieuorganisaties als Nederland. De Environmental Working Group gebruikt de gegevens over residu op groente en fruit voor eigen publicaties met waarschuwingen voor gevaarlijke stoffen in in een dirty dozen lijst. Dat leidt tot onnodige onrust onder consumenten vindt de sector.

De werkgroep noemt het opmerkelijk dat de sector pleit voor een terughoudend publicatiebeleid van de overheid over dit onderwerp. De Amerikaanse groente- en fruitorganisatie PMA zegt dat geen verzoek is gedaan om terughoudendheid, maar dat de sector de USDA context heeft aangeboden om de publicatie op te baseren. Ook in Nederland is overleg met de overheid over de wijze van publicatie van de residugegevens.

Of registreer je om te kunnen reageren.