Home

Nieuws 159 x bekeken

Groen licht gasopslag Bergermeer

Den Haag – Het kabinet heeft toestemming gegeven voor grootschalige gasopslag Bergermeer in Noord-Holland. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag bekendgemaakt.

Het gaat om ondergrondse gasopslag in een aardgasveld op ongeveer 2200 meter diepte ten westen van Alkmaar.

De opslag stuitte eerder op bezwaren van enkele gemeenten en de provincie Noord-Holland. Nadat het Rijk economische compensatiemaatregelen toezegde, bleef van de tegenstanders alleen Bergen over.
Woensdag buigt de Raad van State zich over een bezwaar van de gemeente tegen een onderdeel van de gasopslag waar eerder al een besluit over is genomen.

Het bedrijf TAQA Energy, dat de gasopslag zal uitvoeren, toonde zich dinsdag blij met het besluit van de ministers Maxime Verhagen (Economische Zaken) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur). Volgens de firma is het een mijlpaal voor de regio en zal de gasopslag veel werkgelegenheid opleveren. Volgens TAQA is er ,,een beperkte kans op een lichte aardbeving, met of zonder gasopslag. In het geval van zo’n beving is TAQA aansprakelijk voor de schade'', aldus het bedrijf dinsdag.

Tegen het zogenoemde inpassingsplan voor de opslag van het kabinet kan tot 1 juli beroep worden aangetekend bij de Raad van State.

Of registreer je om te kunnen reageren.