Home

Nieuws 283 x bekeken

'Genetische modificatie bij voorbaat afserveren onverstandig'

Den Haag – De technologie van genetische modificatie moet niet bij voorbaat worden afgeserveerd. Dat zou onverstandig onverstandig zijn, vindt Bert Lotz van Plant Research International.

Lotz gaf vanmiddag een toelichting op het rapport over de duurzaamheid van de huidige genetisch gemodificeerde gewassen. Lotz vindt dat discussie vooral op feiten en niet op emoties gevoerd moet worden.

In het rapport geven de onderzoekers aan dat genetisch gemodificeerde teelten allerminst alleen zaligmakend zijn en dat er zeker ook niet-duurzame elementen aan zitten.

Op de vraag of genetisch veranderde soja ook duurzame soja kan zijn, zegt Lotz: ”Ja, maar dan voeg ik er meteen een paar mitsen aan toe, waaraan moet worden voldaan. Je kunt genetisch veranderde gewassen integreren in bestaande landbouwsystemen.”

Volgens Lotz kunnen producenten van genetisch veranderde gewassen nog wel een paar slagen maken als het gaat om het overbrengen van rentmeesterschap. Lotz waarschuwt dat het jarenlange gebruik van herbicideresistente gewassen uiteindelijk tot het ontstaan van onkruiden, die zich hebben aangepast. Een mechanisme dat zich overigens bij alle soorten van bestrijding voordoet. Ook in de biologische teelt passen onkruiden zich aan aan de mechanische bestrijdingsmethoden. ”Daarom is het belangrijk om verschillende gewassen en verschillende bestrijdingsmethoden af te wisselen”, zegt Lotz.

Duurzaamheid gaat verder dan alleen de milieu-aspecten, betogen de Wageningse onderzoekers. In het rapport bepleiten ze landbouwinnovaties en nieuwe teelten aan de hand van verschillende criteria te beoordelen op duurzaamheid.

Herman van Bekkem van Greenpeace zegt in een reactie op het rapport over genetisch gemodificeerde gewassen dat hij blij is dat in Wageningen nu genuanceerd wordt gedacht. Maar hij verwijt de onderzoekers dat ze niet breed genoeg hebben gekeken naar alternatieven. ”Gentech is niet zaligmakend, maar grootschalige sojateelt ook niet, of het nu genetisch gemodificeerd is of niet. Waarom wordt niet gekeken naar de teelt van biologische soja of naar andere plantaardige eiwitten, zoals velderwten in Nederland? We moeten toch onafhankelijk worden van het gebruik van bestrijdingsmiddelen?”

Of registreer je om te kunnen reageren.