Home

Nieuws 174 x bekeken

Geen details over kosten muskusrattenbestrijding

Den Haag – De regering hoeft geen gedetailleerd inzicht te geven in de kosten van muskusrattenbestrijding. Senator Nico Koffeman (Partij voor de Dieren) had daar in een motie in de Eerste Kamer om gevraagd.

Aanleiding hiervoor is dat de muskusrattenbestrijding jaarlijks 34 miljoen euro kost, terwijl er volgens het handboek muskusrattenbestrijding geen schade zou zijn aan zeedijken. Het kabinet heeft aangegeven dat een substantieel deel van de kosten betrekking hebben op het voorkomen van ongemakken voor de primaire sector. Koffeman wilde hier meer inzicht in krijgen met de steun van SP, Groenlinks, PvdA en Fractie-Yildirim, maar er was geen meerderheid voor de motie.

Ook een motie van SP-kamerlid Kees Slager, waarin hij vraagt om een verbod op het gebruik van vangkooien voor muskusratten haalde het niet. Eerder werd in de Tweede Kamer ook gevraagd om een verbod op deze vangkooien, waarbij de muskusratten verdrinken. Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu oordeelde toen dat er nog onvoldoende alternatieven voor de vangmiddelen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.