Home

Nieuws 291 x bekeken

Geen Europees noodfonds voor tuinders

Boedapest – De Europese landbouwministers zien nog geen aanleiding voor een Europees noodfonds voor tuinders die als gevolg van de uitbraak met de Ehec-bacterie in de problemen komen.

Dat blijkt na de informele landbouwraad in Boedapest, waar staatssecretaris Henk Bleker van landbouw het onderwerp op de agenda zette. Bleker meldde gisteren dat hij verwachtte dat het heel moeilijk zou zijn om een Europees noodfonds in de benen te krijgen.

Ook de Spaanse landbouwminister Rosa Aguillar pleitte voor een steunmaatregel voor tuinders. Door wegval van de Spaanse export lijdt de sector ongeveer 200 miljoen euro schade per week, meldt de Spaanse landbouwminister die vindt dat een Europees probleem ook Europees opgelost moet worden.

Europcommissaris Dacian Ciolos ziet nu nog geen basis voor een noodfonds. Bleker legt zich hier nog niet bij neer. Samen met vijf andere landen pleit hij voor extra steun voor tuinders die nu noodgedwongen producten moeten doordraaien.

De Europese boerenorganisatie Copa Cogeca staat achter het voorstel voor een Europees noodfonds, omdat tuinders in heel Europa zijn getroffen. In Europa is 20 procent van de vraag naar komkommers uitgevallen, nu mensen mogelijk via deze groenten besmet zijn geraakt met de ziekmakende Ehec-bacterie. Ook de vraag naar tomaten, sla en paprika is fors gedaald. In Duitsland geldt het advies deze groente uit voorzorg tijdelijk niet te eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.