Home

Nieuws 172 x bekeken

'Gebruik Nederlands glorie bij afzet groenten'

Amsterdam – Nederlandse groenten zouden misschien wereldwijd met een Nederlands kwaliteitslabel moeten worden afgezet. De sector moet bovendien heel anders omgaan met GMO-subsidies.

Dat zei Bernd Feenstra, sectormanager Plantaardige Sectoren van ABN Amro, tijdens een bijeenkomst. Volgens Feenstra is Nederlands product van internationaal topniveau en moet dit meer worden uitgebuit.

Feenstra zei in een presentatie over de sector ook dat de omgang met GMO-gelden moet worden gewijzigd. “De GMO-subsidies moeten anders worden ingezet. Niet langer meer voor aanbodverhoging, maar voor innovatie in vermarkting en productinnovatie. Zo krijg je ook meer draagvlak in de maatschappij voor de subsidies. Als het geld echt niet anders kan worden ingezet, pleit ik ervoor de GMO af te schaffen. Het houdt bedrijven vast in bepaalde structuren.”

Bedrijven kunnen, wanneer ze GMO-gelden krijgen, niet zomaar relaties met groothandels of telersorganisaties verbreken. “Het maakt de sector hopeloos inflexibel."

Of registreer je om te kunnen reageren.