Home

Nieuws 324 x bekeken

Franse schapenhouders hopen op renaissance

Paummeraye – De Franse schapenhouders hopen na een aantal magere jaren op een renaissance.

De eerste tekenen zijn goed: het aantal geslachte lammeren en schapen ligt flink hoger dan vorig jaar en de prijzen zijn in maart weer wat aangetrokken. Het gevolg is wel dat Frankrijk veel minder lammeren uit het buitenland aanvoert, waarbij vooral de invoer vanuit ons land zware klappen oploopt.

De Franse schapensector heeft zware tijden achter de rug. Werd er in 2006 nog rond de 100.000 ton lamsvlees geproduceerd, afgelopen jaar kwam dat nog maar net boven de 82.000 ton uit. Vooral de blauwtongepidemie heeft diepe sporen getrokken, met zowel in 2008 als in 2009 een daling van rond de tien procent. Maar vorig jaar lijkt in ieder geval een stabilisatie te zijn ingezet.

De Franse schaapskudde telde eind 2010 zo’n 7,4 miljoen dieren, vrijwel evenveel als een jaar eerder, terwijl het aantal slachtlammeren met 3,8 miljoen zowel in aantal als in gewicht ook vrijwel even hoog lag als in 2009. Bovendien kregen de schapenhouders financieel gezien flinke steun door een verschuiving van de landbouwsteun van de akkerbouw naar de veehouderij.

Hoewel de Fransen onder invloed van de crisis nog steeds wat minder lamsvlees eten, zit de binnenlandse productie de eerste maanden van dit jaar flink in de lift. Tot eind februari werden 760.220 dieren naar de slacht gebracht, een kleine 15 procent meer dan een jaar eerder. Maart vertoonde weliswaar weer een daling, maar dat kwam vooral door de late Paasdagen en zal, naar wordt aangenomen, in april dan ook weer zijn ingelopen.

Indrukwekkender nog is dat Frankrijk de export van levende lammeren over deze periode met 40 procent heeft weten op te voeren waarbij de twee grootste klanten Spanje en Italië beide flink meer dieren afnamen. Tegelijk is de Franse invoer van levende dieren met de helft gekrompen waarbij ons land volgens de agrarische infodienst Agreste de grootste klap krijgt met een daling van 70 procent.

De organisatie van schapenhouders Fédération nationale ovine was op het jaarcongres in Paummeraye dan ook redelijk optimistisch gestemd. Vorig jaar konden veel schapenhouders dankzij de extra steun de boeken weer op orde krijgen terwijl dit jaar de aantrekkende prijzen een flinke stimulans betekenen.

De FNO heeft echter nog wel wat wensen: verdere verlaging van de administratieve lasten, steun voor jongeren die een eigen kudde op willen zetten, financiële hulp bij het invoeren van elektronische oormerken en het nog eens goed doordenken van het plan om meer beren in de Franse bergen los te laten.

Of registreer je om te kunnen reageren.