Home

Nieuws 411 x bekeken

FAO: prijzen suiker en rijst gedaald

Rome – De wereldmarktprijs voor suiker is in april 6,5 procent gedaald. Ook de prijs van rijst is fors gedaald. De wereldmarktprijzen voor zuivel, vlees, oliën en vetten zijn in maart zo goed als gelijk gebleven.

Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de VN. Een nieuwe stijging van de prijzen kan niet worden uitgesloten.

Uiteindelijk staat de totale voedselprijsindex van de FAO nog altijd 36 procent boven het niveau van april 2010, en maar twee procent van de piek die in februari 2011 is genoteerd. Voor ontwikkelingslanden blijft de situatie volgens de FAO nijpend. Hogere prijzen drijven de inflatie op, wat landen kan dwingen tot renteverhogingen, wat weer resulteert in langzame economische groei.

De prijs voor granen ligt op een hoog niveau omdat de Amerikaanse dollar is verzwakt en olieprijzen verder stijgen, aldus David Hallam, directeur van de FAO- divisie voor handel en markt. Een euro is nu 1,48 dollar waard. Daarmee ligt de waarde van de dollar op het laagste niveau sinds 4 december 2009.

Halalm: ”nu de vraag groot blijft, hangt een terugkeer naar meer normale prijzen grotendeels af van de productiestijging in 2011 en hoeveel van dat graan wordt gereserveerd aan reserves.”
De balans op de maismarkt kan alleen verbeteren wanneer de VS een recordoogst kan verwelkomen, aldus graananalist Abdolreza Abbassian van de VN-organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.