Home

Nieuws 234 x bekeken

FAO: biobrandstoffen niet alleen nadelig voor Derde Wereld

Rome – De productie van biobrandstoffen kan wel degelijk een bijdrage leveren aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem.

Dat schrijft de wereldvoedselorganisatie van de VN, de FAO. De productie van bio-energiegewassen brengt volgens de FAO vaak broodnodige investeringen in infrastructuur naar ontwikkelingslanden.

De FAO waarschuwt wel dat de productie duurzaam moet worden vormgegeven en natuurlijk niet moet plaatsvinden daar waar een acuut tekort aan voedsel bestaat. Waar sommige gebieden direct kunnen profiteren van investeringen in verhoging van de productiviteit, kan ook indirect worden geprofiteerd van de biobrandstoffenvraag.

”Europa wordt exporteur van biobrandstoffen”, aldus FAO-specialist Heiner Thofern. Als in Europa minder voor voedsel wordt geproduceerd terwijl de vraag naar voedsel sterk toe blijft nemen in landen als China, dan ontstaan kansen voor ontwikkelingslanden.

In het verleden hebben veel ontwikkelingsorganisaties zich zeer negatief uitgesproken over de opkomst van biobrandstoffen. Voor de eerste generatie biobrandstoffen worden voedingsgewassen als mais en suikerriet gebruikt. Biobrandstoffen drijven dus de prijs voor voedsel op. Deze organisaties pleiten voor het annuleren van stimuleringsbeleid voor biobrandstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.