Home

Nieuws 201 x bekeken

Expertpanel werkt aan antibioticarichtlijnen

Utrecht – Het bestuur van de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) heeft vandaag haar expertpanel bekend gemaakt.

Het panel komt begin juni met duidelijke richtlijnen om het antibioticagebruik in de veehouderij te verminderen.

Het expertpanel bestaat uit Johan Mouton, medisch microbioloog van het UMC St. Radboud, Dick Heederik, medisch microbioloog van het Institute for Risk Assessment IRAS van de Universiteit Utrecht en Dik Mevius, veterinair microbioloog aan het Centraal Veterinair Instituut. Het panel werkt aan wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen om het voorschrijfgedrag en middelengebruik van dierenartsen en veehouders inzichtelijk te maken, te kunnen vergelijken en van een beoordeling te kunnen voorzien. De SDa zal erop toezien dat deze richtlijnen door de verschillende diersectoren wordt nageleefd.

De richtlijnen worden in eerste instantie door alle IKB-aangesloten bedrijven overgenomen omdat deze bedrijven het medicijngebruik al registreren. ”De richtlijnen zijn dynamisch, wat betekent dat we ze om de zoveel tijd evalueren en eventueel aanpassen. We gaan het komende jaar eerst kijken of het systeem goed werkt” benadrukt Mevius.

De richtlijnen worden begin juni op de website van SDa gepubliceerd. Ook zal er een speciaal telefoonnummer worden geopend waar veehouders en dierenartsen informatie over de richtlijnen kunnen opvragen.

De SDa is een onafhankelijk orgaan en maakt deel uit van de Stuurgroep Antibioticaresistentie Dierhouderij. Naast het opstellen van de antibioticarichtlijnen houdt SDa zich bezig met centrale registratie van diergeneesmiddelen, en het invoeren en standaardiseren van rekenregels voor de dierdagdoseringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.