Home

Nieuws 214 x bekeken

Eis druksterilisatie voor mestexport mogelijk na zomer van tafel

Brussel -  De eis van Duitse deelstaten dat Nederlandse drijfmest alleen na druksterilisatie geïmporteerd mag worden, gaat mogelijk na de zomer van tafel.

Dat is het gevolg van een Europees voorstel voor nieuwe regels voor de export van verwerkte en gepasteuriseerde mest. Het voorstel wordt in Brussel besproken in het kader van de verordening dierlijke bijproducten. Als de Europese Raad en het Europese Parlement instemmen met de voorstellen, worden de nieuwe regels na de zomer van kracht.

In het voorstel staat dat een lidstaat geen toestemming meer hoeft te geven voor de import van dierlijke mest. Daardoor vervalt de mogelijkheid van landen om extra eisen te stellen aan de import van mest. Dat gebeurt nu wel. De Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen eisen dat drijfmest minimaal 20 minuten op 3 bar bij 133 graden Celsius gesteriliseerd moet worden.

Hierdoor is de export naar Duitsland gedaald. Enkele exporteurs van dierlijke mest hebben dit voorjaar fors geïnvesteerd in een installatie om de mest via druksterilisatie te behandelen. Drie mesthandelsbedrijven en drie biogasbedrijven hebben een officiële VWA-erkende installatie voor druksterilisatie van mest.

Totdat het voorstel definitief van kracht wordt, blijven de huidige mestexportregels van kracht. De Duitse milieuminister Johannes Remmel van Noordrijn-Westfalen heeft al gezegd dat hij helemaal geen drijfmest uit Nederland meer wil ontvangen, vanwege het verhoogde stikstofgehalte in het grondwater in het grensgebied met Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.