Home

Nieuws 209 x bekeken

Duitse boeren leveren voor miljoenen gratis landschapsonderhoud

Münster – Duitse boeren verrichten voor miljoenen euro's aan gratis landschapsonderhoudswerk.

Dat kan worden geconcludeerd uit een enquête onder zevenduizend boeren in de regio Westfalen-Lippe.
Volgens boerenbond Westfälisch-Lippischer Landwirtschaftsverband (WLV) zou dat werk - indien betaald - alleen in deze regio al ruim 77 miljoen euro per jaar kosten en als de zaak zou worden uitbesteed 120 miljoen euro.

Het onderzoek is uitgevoerd door de stichting Stiftung Westfälische Kulturlandschaft.
Van de ondervraagde agrarische ondernemers gaf 86 procent aan dat ze in hun vrije tijd vrijwillig het cultuurlandschap onderhouden. Daarbij gaat het om allerlei uiteenlopende activiteiten, zoals onderhoud van oppervlaktewateren, houtwallen en heggen, oude fruitboomgaarden of wegkruisen.

De kosten bedragen zo’n 2.500 euro per bedrijf per jaar. Onderhoud van heggen en houtwallen vergt het leeuwendeel van de kosten: 45 procent. De boeren worden vooral gedreven door hun gevoel voor traditie en verantwoordingsbewustzijn, aldus de stichting.

Of registreer je om te kunnen reageren.