Home

Nieuws 311 x bekeken

Duitse boeren in het nauw door droogte

Berlijn – De graan- en koolzaadoogstverwachtingen in Duitsland zijn door de droogte van de afgelopen weken op een laag pitje komen te staan. Meer dan een krap gemiddeld resultaat zit er niet meer in.

Tot die conclusie komt de vakcommissie graan van het Deutsche Bauernverband (DBV). De verwachtingen worden er bovendien niet beter op door de late nachtvorst die momenteel in grote delen van Duitsland toeslaat dan wel nog dreigt toe te slaan. Bij de al vrij ver gevorderde vegetatie kan dat nog meer schade veroorzaken, aldus de commissie.

De grootste zorgen maakt men zich om het koolzaad, temeer daar ook de zaaiomstandigheden afgelopen herfst al sterk te wensen overlieten. Het gewas heeft zich daardoor slecht ontwikkeld en de percelen vertonen vaak hiaten en onregelmatig bloeiende bestanden, ook als gevolg van de klappen die het gewas door de vorst in het vroege voorjaar heeft opgelopen.

In Meckelenburg-Voorpommeren, de regio met het grootste koolzaadareaal, heeft 15 procent van dit gewas de winter niet overleefd. Deze oppervlakte is heringezaaid met zomerkoolzaad of mais. In Meckelenburg-Voorpommeren en Sleeswijk-Holstein gaat men uit van een koolzaadopbrengst van slechts rond de 70 procent van het meerjarige gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.