Home

Nieuws 683 x bekeken

Droogte zet druk op Franse veeprijzen

Parijs – Door de aanhoudende droogte en het daardoor dreigende voertekort zien steeds meer Franse veehouders zich gedwongen vee te verkopen. De slachters reageren op dat hogere aanbod met een verdere verlaging van de veeprijzen waardoor de problemen bij de veehouders nog eens verergerd worden.

Dat stelt de Fédération Nationale bovine, de organisatie van Franse rundveehouders. Volgens de bond zijn de rundveeprijzen alleen al vorige week met 10 tot 15 cent per kilo gedaald. ”Daar is geen enkele economische rechtvaardiging voor te vinden”, denkt de bond.

Volgens de FNB halen recente afspraken tussen graantelers en veehouders over contractprijzen voor stro niet veel uit ’om veehouders de financiële zekerheid te bieden om de gevolgen van de droogte op te vangen’.

De Franse veehoudersbond vindt dat stabilisatie van de prijzen nu prioriteit moet hebben. Dat kan vooral door de export verder op te voeren. De FNB suggereert echter ook een Europese opkoopregeling ’tegen prijzen waarin de explosie van de productiekosten tot uitdrukking komt’.
De bond waarschuwt tenslotte dat de huidige ontwikkelingen ’weinig ruimte laten voor een goede ontwikkeling van de contractualisering tussen veehouder en slachterij die de regering zo graag zou zien.’

Of registreer je om te kunnen reageren.