Home

Nieuws 206 x bekeken

Droogte houdt ook Tweede Kamer bezig

Den Haag – De droogte die al ongeveer drie maanden aanhoudt, houdt ook de Tweede Kamer bezig. De leden willen een debat met staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) over de gevolgen. De aanvraag hiervoor van Ad Koppejan (CDA) kreeg dinsdag brede steun. Hij wil bijvoorbeeld weten wat Atsma heeft gedaan om het scheuren van dijken te voorkomen en welke crisismaatregelen mogelijk zijn. Andere Kamerleden vroegen alvast inzicht in het budget voor maatregelen tegen droogteproblemen.

Het neerslagtekort is al groter dan in 1976, tot nu toe het recordjaar qua droogte, aldus het KNMI. De droogte zorgt voor problemen als branden in natuurgebieden. Het vroege regentekort is op zich niet slecht voor de gewassen, maar als het nog veel langer droog blijft, kan dat een goede oogst bedreigen.

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft dinsdag een veendijk die diverse scheuren vertoonde, gerepareerd. De dijk bij Schipluiden (gemeente Midden-Delfland) had over een lengte van 350 meter kleine en grote scheuren door de droogte. Aannemers voerden het werk met de hand uit, gebruikmakend van spades en extra aarde om op te vullen. Met gieters werd de grond nat gemaakt. Veendijken zijn gevoelig voor uitdroging en kunnen daardoor krimpen, met scheuren of verzakkingen tot gevolg. Delfland controleert wekelijks dijken die gevoelig zijn voor droogte.

Door het weer is in tal van plassen en watergangen al blauwalg. Gewoonlijk laat de giftige bacterie zich aan het begin van de zomervakantie pas zien, maar door de zon en warmte heeft de blauwalg zich veel eerder ontwikkeld.

Hooikoortspatiënten varen wel bij de droogte, doordat grassen verdrogen en weinig pollen rondstrooien. Bioloog Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vindt het spannend. ,,We hebben zo'n voorjaar nog niet eerder meegemaakt.''

Oorzaak van het droge, warme en zonnige weer zijn standvastige hogedrukgebieden in onze omgeving. Daardoor is de westelijke stroming met aanvoer van buien en regengebieden geblokkeerd. Afhankelijk van de ligging van het hogedrukgebied leidt dit tot grote afwijkingen van het 'normale' weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.