Home

Nieuws 260 x bekeken

Drents akkertje puilt uit van de vuistbijlen

Assen - Een akker bij Assen blijkt uit te puilen van de Neanderthaler vuistbijlen.

De afgelopen vier jaar zijn er in totaal twaalf exemplaren gevonden, waarvan drie het afgelopen weekeinde. "Een recordvondst'', aldus archeoloog Marcel Niekus van de Rijksuniversiteit Groningen maandag.

Volgens Niekus bevond zich op het akkertje een jachtkamp van de Neanderthalers. De meeste bijlen werden gevonden op een stuk van 50 bij 50 meter en zijn naar schatting tussen de 50.000 en 100.000 jaar oud.

De aangetroffen hoeveelheid vuistbijlen bij Assen is uniek in Nederland, aldus Niekus. "Bij Hilversum en het Overijsselse Mander waren ook Neanderthaler kampementen. Maar bij Mander werd welgeteld één vuistbijl gevonden.''

De bijlen zullen na inventarisatie te bezichtigen zijn in het Drents Museum in Assen.

Of registreer je om te kunnen reageren.