Home

Nieuws 220 x bekeken

Discussie over gasvondsten bij aardwarmteboringen

Den Haag – Naar aanleiding van gasvondsten in warm water in aardwarmteputten is discussie ontstaan over regels van vondsten.

Dat zegt Victor van Heekeren, voorzitter van het Platform Geothermie. Die discussie vindt plaats bij het Staatstoezicht op de Mijnen en ministerie. ”Bij het project met stadsverwarming in Den Haag komt aardgas omhoog. Het gaat om 1 kilo in 1000 liter water, maar het kan meer worden. Er zijn geen regels. Wanneer spreek je nog over bijvangst en wanneer moet je het als vondst van fossiele brandstof overlaten aan de NAM.”

Van Heekeren weet dat ook bij boringen in de glastuinbouw aardgas zit vermengd in het water. ”Het zit opgelost. Je krijgt dan bubbeltjes in het water. Dat is minder goed voor de warmtewisselaar.” Ook wordt het opnieuw injecteren van het water lastiger.

”Je zou het goed kunnen scheiden en het gas in een keteltje stoken. Het probleem is dat je niet weet of het 20 tot 30 jaar doorgaat of dat het na een paar maanden ophoudt voordat je machines gaat bestellen om beide stoffen te scheiden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.